Jeste li znali da se godišnje baci više od 375 milijuna praznih spremnika s tintom i tonerom? Većina ih završava na odlagalištima otpada. Svi znamo da su spremnici s tintom štetni za okoliš. Raspitali smo se kakav učinak na okoliš imaju bačeni spremnici s tintom. Više o recikliranju spremnika s tintom u tvrtki Optiprint pitali samo svoj razvojni odjel. Pročitajte.

Pisači i njihove tinte imaju više sastojaka (većinom kemikalija) koje su štetne za ljude i za okoliš. Već pri samoj proizvodnji spremnika s tintom potrebno je od 7 dl do 3,8 l ulja.

Postoje brojni razlozi zašto su bačeni spremnici s tintom štetni za okoliš. Jedan od najvažnijih je zasigurno to što je plastika koja se upotrebljava za proizvodnju spremnika s tintom izrađena od polimera koji se razgrađuju od 450 do 1000 godina. Spremnici s tintom također sadrže toksine i teške metale koji zagađuju zemlju i vodu „hlapivim organskim spojevima”.

Ponovna uporaba spremnika s tintom

Za smanjivanje stakleničkih plinova i drugih štetnih utjecaja na okoliš, od ključnoga je značaja recikliranje spremnika s tintom i tonerom.

Jeste li znali da se 97 % dijelova spremnika s tintom može reciklirati? To znači da se u otpad pretvara samo 3 % spremnika s tintom.

Otprilike 50 % svih spremnika s tonerom i 70 % svih spremnika s tintom još uvijek se nepravilno reciklira ili odlaže. Taj velik udio otpada može se bitno smanjiti njihovom ponovnom uporabom i recikliranjem.

Kako se recikliranja spremnika s tintom latila tvrtka Optiprint?

O procesu recikliranja spremnika s tintom upitali smo našeg stručnjaka za razvoj, Gregora Kočara.

Ispražnjene spremnike s tintom kupci vraćaju u tvrtku Optiprint, gdje ih naš proizvodni odjel puni i priprema za ponovnu uporabu.

Dopunjavanjem spremnika s tintom koji bi inače napravio 400 ispisa, u tvrtki Optiprint produljujemo životni vijek za nekoliko desetina tisuća ispisa i time izbjegavamo otpadni materijal.

„Materijalu za otpad produljujemo životni vijek. Potrošni materijal na taj način činimo nepotrošnim”, kaže Gregor.

Prema mišljenju naših stručnjaka za razvoj, pisači tvrtke Optiprint u svojem životnom vijeku potroše 1 % spremnika s tintom u usporedbi s klasičnim pisačima kod kojih se spremnici s tintom ne recikliraju, odnosno ne upotrebljavaju se ponovo.

Uz te činjenice možete biti mirni jer zajedno s nama činite sve što je u vašoj moći za dobrobit okoliša.

Izvori: Planet Watch, The Recycler i The Energy Collective