Jeste li znali da nije svaki papir pogodan za ispisivanje? Kvaliteta ispisa, naime, ne ovisi samo o performansama i kvaliteti pisača, nego i o kvaliteti papira. Papir se općenito dijeli na dvije skupine, a unutar njih se razlikuju papiri koji su više ili manje pogodni za određene vrste ispisa. Pročitajte kako možete odabrati papir koji odgovara vašem tisku.

Istina je da nije svaki papir pogodan za ispisivanje. Kako smo već u uvodu naveli, općenito se dijeli u dvije skupine – prva je pogodna za ispisivanje fotografija, a druga za ispisivanje tekstova, odnosno za uobičajenu uporabu. Nadalje se može dijeliti i po strukturnim te fizikalno-kemijski svojstvima, mehaničkoj otpornosti, svojstvima površine i optičkim svojstvima. Provjerite kako ta svojstva mogu utjecati na kvalitetu papira i time na kvalitetu ispisa.

Što utječe na kvalitetu papira?
Papir je vrlo složen materijal, stoga njegova strukturna i površinska svojstva ovise o nizu uvjeta i procesa. U njih se ubrajaju cjelokupni sirovinski sastav, tehnološki uvjeti izrade i površinsko oplemenjivanje te postupci ispisivanja i dorade. Ti uvjeti i procesi, naime, utječu na sposobnost apsorpcije i otpuštanja vlage iz okoline, na promjenu električnih svojstava papira i apsorpciju tiskarske boje.

U razvojnom odjelu objasnili su nam da na kvalitetu papira i posljedično ispisa utječu:
– veličina, vrsta i obrada celuloznih vlakana,
– obrada celulozne kaše,
– omjer između punila i celuloze,
– kemijske primjese u punilima,
– površinska obrada (kemijska i mehanička),
– strojevi na kojima se papir izrađuje itd.

Bolji papir, bolji ispis
Danas se većina vrsta papira izrađuje od celuloznih vlakana proizvedenih od drva, a u manjoj mjeri i iz vlakana jednogodišnjih biljaka (npr. stabla banane). Upravo su kvaliteta i vrsta celuloznih vlakana od ključnog značaja za svojstva papira jer utječu na postupak izrade zapisa na različitim uređajima.

Kvaliteta papira posebno je vidljiva pri ispisivanju. Ispis će se zbog toga razlikovati po: oštrini, prelijevanju, intenzivnosti crne boje i prozirnosti papira.

„Uporabom jeftinijeg papira nastaju tzv. „mikrooštećenja”. Pokazuju se u povećanom trošenju nekih dijelova uređaja, mogućem pogoršanju kvalitete ispisa, manjoj pouzdanosti rada uređaja, povećanju troška održavanja te čak i u smanjenom životnom vijeku uređaja,” objašnjavaju suradnici iz razvojnog odjela.

Najpogodniji papir za ispisivanje
Prilikom odabira najpogodnijeg papira za ispisivanje treba pripaziti na 3 svojstva: sastav, težinu i bjelinu. Kada je riječ o sastavu, uglavnom je istina da je što je papir glađi to je i pogodniji za ispisivanje. Hrapavi i grubi papiri nisu pogodni za ispisivanje.

Težina papira puno govori o njegovoj kvaliteti jer u načelu vrijedi da teži papir daje bolje rezultate pri ispisivanju. Pri ispisivanju fotografija najbolje rezultate postići ćete ako odaberete teži papir (150 – 200 g ili više).

Jeste li ikada primijetili da nisu svi papiri jednako bijeli? Bjelina pokazuje kvalitetu papira, pri čemu će visokokvalitetni papir biti bjeliji. Mjeri se ljestvicom od 1 do 100, stoga za bolji uredski papir odaberite vrijednost koja se kreće oko 96.

Kvaliteta ispisivanja, dakle ne ovisi samo o performansama uređaja. Prije nego što se odlučite za kupnju papira, dobro provjerite njegova svojstva koja utječu na kvalitetu ispisa. Želimo vam uspješno ispisivanje!

Izvori: Marjeta Černič, Inštitut za celulozo in papir Ljubljana, Vpliv papirja in tehnika tiska na obstoj dokumenta ter razvojni in servisni oddelek v Optiprintu