Onima koji upotrebljavaju pisače u boji izraz CMYK vjerojatno nije stran. Jeste li se ikada upitali što on uopće znači?

CMYK je izraz za model boje koji je sastavljen od boja Cyan (plave), Magenta (crvenkaste) i Yellow (žute). Kratica K predstavlja crnu i znači „Key” jer se pod tim „ključem” postižu crni kontrasti.

Kod pisača u boji jasno je vidljivo da su spremnici s tintom u boji u te četiri osnovne boje.

Za tisak bi inače bile dovoljne samo plava, crvenkasta i žuta, ali slika ne bi imala kontrast.

Kombinacija te četiri boje, koje nazivamo procesnim bojama i upotrebljavamo ih u procesu četverobojnog ispisivanja čini vaše dokumente živopisnima.

CMYK ili RGB?

Najjednostavnije objašnjenje koje prikazuje razliku između CMYK i RGB modela boje je to da se CMYK upotrebljava za tiskovine, a RGB ljestvica boja za „web”, odnosno za sve što je prikazano na monitorima, LCD-zaslonima, digitalnim fotoaparatima i skenerima.

Zaslon je sastavljen od manjih jedinica – piksela koji su osvijetljeni iz pozadine i svijetle različitom jačinom. Na taj način stvaraju mješavinu boja koje su vidljive na zaslonu.

RGB je sastavljen od boja Red (crvene), Green (zelene) i Blue (plave).

Crvena + zelena = žuta
Plava + zelena = cijan
Crvena + plava = magenta
Crvena + zelena + plava = bijela (svjetlost)

Odsutnost svih boja na ekranima pak proizvodi crnu.

RGB model prikazuje veći udio boja vidljivog spektra nego CMYK model. Posljedica toga je i veća ljestvica boja.

Ne zaboravite: postavke ispisa koje preuzimaju RGB datoteku, automatski je pretvaraju u CMYK. Zato boje mogu biti blijede ili manje intenzivne. Kada datoteku prethodno pretvorite u CMYK, imat ćete bolju predodžbu o konačnom ispisu u boji.

Ako proizvode kreirate u programu Adobe Photoshop, odaberite: Menu > Image > Mode > CMYK (Izbornik > Slika > Način rada > CMYK).

Model zbrajanja i oduzimanja boja

Model zbrajanja boja upotrebljava svjetlost za kreiranje boja. Dodavanjem boja dobiva se bijela boja, dok je odsutnost svjetlosti crna boja. Tipičan predstavnik modela zbrajanja je RGB.

Zbrajanjem boja cijan, magenta i žute ne može se dobiti crna boja, zato je moramo dodati, i to kao „Key”. To se naziva modelom oduzimanja boja, a tipični predstavnik je CMYK.

Ovdje vam možemo prišapnuti da u tvrtki Optiprint, u sklopu cjelovite usluge, brinemo o vašim „CMYK potrebama”. Cyan, Magenta, Yellow ili „Key”…, bez obzira na to koja boja nedostaje vašem pisaču, naš obučeni tim servisne podrške zamijenit će se prije nego što kažete CMYK.